Tjänster

Säkerhetsbesiktningar, installationsbesiktingar & funktionskontroller av platser för lek, motion eller annan utevistelse 

Våra tjänster

Säkerhetsbesiktningar

Vi utför de årliga säkerhetsbesiktningar av lekplatser som krävs utifrån

SS-EN  1176 & SS-EN 1177


Besiktning av fast installerad fitnessutrustning utomhus, s.k utegym utifrån SS-EN 16630

Installationsbesiktningar

Vid nyprojektering erbjuder vi installationsbesiktning av lekplatser utifrån

SS-EN 1176 & SS-EN 1177


Vid nyprojektering av fitnessutrustning utomhus erbjuder vi installationsbesiktning utifrån

SS-EN 16630

Funktionskontroller

Vid funktionskontroll görs en enklare kontroll av lekredskapens funktionalitet och hållfasthet. Funktionskontroll bör göras fyra gånger per år.

Vi hjälper er


Vi hjälper er att efterfölja de lagliga krav som ställs på säkerheten på platser för lek, motion och annan utevistelse.

Med mångårig erfarenhet som certifierad besiktningsman och med stort kundfocus besiktigar vi era lekplatser med omgivning.

Tillsammans gör vi allt för att främja hälsan hos barn och ungdomar genom säkra miljöer för utelek.


Med ägande följer ansvar

Att äga en lekplats innebär att man har ett juridiskt ansvar både gentemot allmänheten samt mot de som går på förskolan eller skolan där lekplatsen finns. Det är markägaren som är ansvarig för lekplatsen som ska se till att hålla lekplatsen i gott skick. Markägaren blir även juridiskt ansvarig om någon kommer till skada på området.

Detta gäller även Bostadsrättsföreningar och andra markägare. 

Vad lagen kräver


Plan-och bygglagen SFS 2010:900


PBL 2 kap. 7§

Vid Planläggning enligt denna lag ska hänsyn tas till behovet av att det inom eller i nära anslutning till området med sammanhållen bebyggelse finns "Lämpliga platser för lek, motion och annan utevistelse"


PBL 8 kap. 9§

En obebyggd tomt som ska bebyggas ska ordnas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- och landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen.

Tomten skall ordnas så att

A) Naturfförutsättningarna så långt som möjligt tas till vara

B) Betydande olägenheter för omgivningen eller trafik inte uppkommer

C) Det finns en lämpligt belägen utfart eller annan utgång från tomten samt anordningar som medger nödvändiga transporter och tillgodoser kravet på framkomlighet för utryckningsfordon

D) Det på tomten eller i närheten av den i skälig utsträckning finns lämpligt utrymme för parkering, lastning och lossning av fordon

E) Personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga ska kunna komma fram till byggnadsverk och på annat sätt använda tomten, om det med hänsyn till terrängen och förhållandena i övrigt inte är orimligt, och

F) Risken för olycksfall begränsas.


PBL 8 kap 15§

En tomt ska hållas i vårdat skick och skötas så att arisken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer. Om det på tomten finns en anordning som är avsedd att uppfylla kraven i 9§, ska den i skälig utsträckning hålls i sådant skicka att den fyller sitt ändamål. Lekplatser och fasta anordningar på lekplatser ska underhållas så att risken för olycksfall begränsas. Byggnadsnämnden får besluta om det ska planteras på tomten och befintlig växtlighet på tomten ska bevaras, om det behövs för att uppfylla kraven i första stycket.


PBL 8 kap 16§

Det som gäller i fråga om vård och skötsel av en tomt enligt 15§ ska i skälig utsträckning också tillämpas på allmänna platser och på områden för andra anläggningar än byggnader.


Boverkets Byggregler BBR 19 BFS 2011:6


Ordningslagen 3 kap 5§

Brunnar, bassänger och liknande anläggningar skall vara försedda med de säkerhetsanordningar som behövs med hänsyn till anläggningarnas belägenhet och beskaffenhet. Behovet av att säkerhetsanordningen ger ett tillräckligt skydd mot olyckor med barn skall särskilt beaktas. Anläggningens ägare eller den som till följd av nyttjanderättsavtal eller på någon annan grund är i ägarens ställe ansvarar för att anläggningen är försedd med nödvändiga säkerhetsanordningar. Polismyndigheten får i fråga om en särskild anläggning besluta om de säkerhetsåtgärder som skall vidtas.


8:93 Skydd mot olyckor vid fasta lekredskap på tomter

Fasta lekredskap ska anordnas så att risken för personskador begränsas. Underlaget till gungor, klätterställningar och dylika lekredskap ska vara stötdämpade och i övrigt så utformat att risken för personskador vid en olycka begränsas.

Exempel på hur fasta lekredskap kan utformas finns i SS-EN 1176-1 och SS-EN 1176-11. Exempel på stötdämpande underlag och provningsmetoder för stötdämpande underlag finns i SS-EN 1177.


Produktsäkerhetslagen 2004:451

Lagen syftar bland annat till säkerställa att varor och tjänster som tillhandahålls konsumenter inte orsaker skador på personer.


Produktansvarslagen SFS 1992:18